utorok 22. septembra 2015

Víno a rakija – to musíte v Bulharsku ochutnať

Dovolenka v Bulharsku patrí medzi Slovákmi k najobľúbenejším dovolenkám. Mnohým učarovalo teplé more, iným zas pieskové pláže gurmánom bulharská kuchyňa s ňou súvisiace nápoje. Tradičné bulharské nápoje sú rozdelené do piatich hlavných kategórií: víno, pivo, liehoviny a likéry a horúce nápoje.  

Ovocná pálenka rakia

Najpopulárnejším členom v skupine destilátov  na celom Balkáne a v Bulharsku je bezpochyby rakija. Rakia, ovocná pálenka z balkánskeho regiónu, sa vyrába destiláciou kvaseného ovocia, ako sú slivky, marhule a hrozna, prípadne aj z iných druhov ovocia. Po destilácii sa zvyknú primiešať aj iné zložky ako sú bylinky, med, višne, vlašské orechy.

Verzia zo sliviek sa nazýva „slivovitsa“ (slivovica). Známou slivovicou v Bulharsku je tzv. „troyanska slivova“, ktorú destilovali od 14. storočia mnísi v kláštore Troyan v severnom Bulharsku. Proces výroby má pôvodnú receptúru, ktorá obsahuje 40 druhov bylín.

Vo víne je pravda...

Ďalšou hlavnou kategóriou bulharských tradičných nápojov je víno. Výroba vína v Bulharsku má dlhú históriu, sa datuje do thráckých časov. Existuje päť vinárskych oblastí v celej krajine.

Oblasť podunajskej nížiny sa nachádza na južnom brehu Dunaja, a má horúce leto s množstvom slnečných dní. Obľúbené vína, ako je Merlot, Cabernet Sauvignon a Chardonnay sú vyrábané v tejto oblasti, rovnako ako Gamza.

Región Rose Valley

Čiernomorský región je domovom 30 % všetkých bulharských vín. V tejto oblasti dominujú dlhé a mierne jesene. A je to práve počasie v Bulharsku, ktoré výborne pôsobí na cukry, ktoré sa akumulujú v jemných bielych vínach. Región Rose Valley produkuje hlavne suché biele víno, zatiaľ čo Thracian nížina, s miernym kontinentálnym podnebím, je domovom slávneho tradičného Mavrud vína.

Na juhozápade je malá vinárska oblasť, ktorá má charakteristický klímu vďaka vplyvu Stredomoria. Slávne miestne víno je pomenované po Melník, obľúbenej menšej turistickej destinácii. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára