Dovolenka v Bulharsku patrí medzi Slovákmi k najobľúbenejším dovolenkám. Mnohým učarovalo teplé more, iným zas pieskové pláže gurmánom bulharská kuchyňa s ňou súvisiace nápoje. Tradičné bulharské nápoje sú rozdelené do piatich
hlavných kategórií: víno, pivo, liehoviny a likéry a horúce nápoje.
Ovocná pálenka rakia
Najpopulárnejším členom v skupine destilátov na celom Balkáne a v Bulharsku je bezpochyby
rakija. Rakia, ovocná pálenka z balkánskeho regiónu, sa vyrába destiláciou
kvaseného ovocia, ako sú slivky, marhule a hrozna, prípadne aj z iných
druhov ovocia. Po destilácii sa zvyknú primiešať aj iné zložky ako sú bylinky,
med, višne, vlašské orechy.
Verzia zo sliviek sa nazýva „slivovitsa“
(slivovica). Známou slivovicou v Bulharsku je tzv. „troyanska slivova“,
ktorú destilovali od 14. storočia mnísi v kláštore Troyan v severnom
Bulharsku. Proces výroby má pôvodnú receptúru, ktorá obsahuje 40 druhov bylín.
Vo víne je pravda...
Ďalšou hlavnou kategóriou bulharských tradičných
nápojov je víno. Výroba vína v Bulharsku má dlhú históriu, sa datuje do
thráckých časov. Existuje päť vinárskych oblastí v celej krajine.
Oblasť podunajskej nížiny sa nachádza na južnom
brehu Dunaja, a má horúce leto s množstvom slnečných dní. Obľúbené vína,
ako je Merlot, Cabernet Sauvignon a Chardonnay sú vyrábané v tejto oblasti,
rovnako ako Gamza.
Región Rose Valley
Čiernomorský región je domovom 30 % všetkých
bulharských vín. V tejto oblasti dominujú dlhé a mierne jesene. A je to práve počasie v Bulharsku, ktoré výborne
pôsobí na cukry, ktoré sa akumulujú v jemných bielych vínach. Región Rose
Valley produkuje hlavne suché biele víno, zatiaľ čo Thracian nížina, s miernym
kontinentálnym podnebím, je domovom slávneho tradičného Mavrud vína.
Na juhozápade je malá vinárska oblasť, ktorá má
charakteristický klímu vďaka vplyvu Stredomoria. Slávne miestne víno je
pomenované po Melník, obľúbenej menšej turistickej destinácii.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára